Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Al-Mubarak

Aku bukanlah seorang yang suka menaip atau pandai menulis.. tetapi terdetik hati mlm ni utk menaip dalam blog yg aku sendiri pon sudah lama x bukak..hari ni msk mlm pertama dlm bulan puasa utk tahun 2010..so nk text ckit pasal hidup aku dlm bulan pose taun ni..

Malam ni, kebetulan aku solat maghrib di blk budak2 dikir kolej 12.. then diorg ajk aku g solat terawih kt Ar-rahman.. sampai kt sana, dpt rasa betapa tenangnye bulan pose ni walaupun br mlm 1st.. pas isyak, waktu nak terawih.. aku mula teringat kt sepupu aku yg dok sebelah umah 2.. biasa klo kt kampung, aku g solat ngan die.. mgkin raye nnt br jumpa die.. bia je la.. selepas 4 rakaat, ad ckit tazkirah.. aku mula fikir yg sebelum ni, pernah x aku terawih cukup 1 bln.. klo penah pon time skolah dlu.. 2 pon sbb kna paksa ngan cikgu.. then bile blk umah, cm syg lak nk tinggal 2 3 hr je lg.. haha.. InsyaAllah tahun ni akan diusahakan supaya cukup sebulan.. cm azam br a ckit.. hehe.. 1 benda lg.. bacaan dr imam 2 kadang2 membawa aku blk ke zaman kanak2.. teringat hidup kt kelantan dlu sblm knal Bandaraya.. xnk cite pape la psl ni.. ad ms aku sambung.. nk tido.. bgn sahur plak.. wassalam..

7 bisik - bisik:

D-zack said...

bulan puasa ni, cam biasa la..kebanyakan orang akan tidur tghr coz byk guna waktu mlm utk sahur..bg student, time ni la diorg nk s2d.. so ble da byk tergune waktu mlm, siang pon tepaksa dipendekkan.. ramai jer yg tdo siang.. aku pon ngah ngantuk ni.. kebetulan ad ms free ckit.. nk tdo la jap.. hehe.. wassalam..

D-zack said...

petang.. masa utk pikirap yg nk mkn hari ni..cm nk msk je rs..nk blk umah la..sblm 2 nk anta moksu blk umah dlu..ehe..maghrib ari ni 7.28 klo x silap..seamat berbuka posekepada sape2 yg baca.. wassalam..

D-zack said...

semalam terawih di surau Al-Islah, Taman Medan..mlm ni x tau g nk kemana..kite tgk la nnt..ptg nnt nk g keje kt area loke yew..dpt rasa kepenatan walaupon xg lagi..papepon, selamat berbuka pose(SBP) kpd sesiapa saje yang singgah.. wassalam..

D-zack said...

Shahru Ramadhan..bulan panas terik..aku g wt kja td, kat loke yew..bwk la si dia sebagai peneman..oleh kerana aku nampak die x larat sangat, aku suh je die tunggu kat parking moto..tapi x sempat habis satu site..aku da ajk die balik..x tahan la..panas sangat..blk td aku terus mandi..kebetulan org azan asar..n dr situ la aku terbayang nk minum fresh ore gelas besar, macam status aku kt fb 2..

aku mula ajak 2 3 org budak dikir kolej 12..dengan niat nk blanja diorg..kira2 sume 8 org,temasuk aku n die..walaupun planning last minute, Alhamdulillah berjalan lancar..lapar mata punye pasal, order je ap yg rasa nk..

lepas berbuka..makan punye makan..sampai la kenyang giler..kitorg cepat2 blk nk solat..then terasa malas lak nk g terawih sbb perut penuh..tp kitorg kuatkan diri gak..g terawih kt Ar-Rahman..

pas terawih, makan bihun kt masjid 2..jumpa junior aku ms dok kt kolej 7 dlu..da lama x jmpa die..xyh la sebut nama,kot2 die ad terbaca..hehe

skrg ni igt nk g men badminton lg..kt pusat komoditi lembah pantai..sape2 nk join jom la.. wassalam..

D-zack said...

Hari ke-3 puasa jatuh pada hari Jumaat, penghulu segala hari..bagi kaum laki, cam biasalah, solat jumaat..aku g solat kt Masjid Sri Manja td..sbnrnya da lama nk menulis pasal solat jumaat..br skrg betul2 buat..benda ap yg aku nk ckp pon da lupa..ni just n cite ap yg aku alami hr ni..

waktu nk solat, sume org bgn..aku dok kt tgh2 masjid..kat tepi aku ni ad la sorg mamak..die bawak anak die,baru 6 tahun dr pengamatan aku..anak die ni dok tepi aku..aku letak kunci kt tempat aku nak sujud..budak 2 pon letak la kunci bapak die,tp kt tempat aku nk sujud..bapak die da solat da..aku pon bia je la..tp 1 thing aku tgk, budak 2 dok tarik2 tgn ayah die sedangkan ayah die tgh solat..oleh sbb Al-Fatihah pak imam da nk sudah..aku pon solat je..

apa yg aku nk ckp kt cni..klo boleh 2 didik anak kite bia betul2 g masjid utk solat..klo x cukup 2,baik jgn bawak lg..mmg btl kite nk dedahkan anak kite dengan persekitaran 2..tp mcm mendatangkan ganguan kpd makmum lain..budak 2 terlalu muda..belum sunat pon lagi..org laki paham la apa yg aku nk cakap ni..dah la dok tengah masjid..klo dok tepi 2,cam ok la jgk.. n sebenarnya skrg br aku phm nape ayah aku x bg pon aku g solat jumaaat sebelum aku darjah 4..mgkin ni la sebabnya..die xnk anak die g masjid utk borak ngn kwn2..utk kco org..die nk ank die g masjid bile betul2 niat utk solat semata2.. wassalam..

D-zack said...

sudah lama tidak menjengok ke dalam nie..selepas ari ke 4 ari 2, kl hujan tiap2 malam..so aku terawih kat surau bawah umah 2 je la..kt petaling utama..klo kebetulan aku kt UM,aku solat kt dewan gemilang KK12..3 hr lepas aku bebuka umah En. Halim Yazid..so terawih kt surau bwh umah die la..kt sri kembangan..semalam aku terawih kt masjid putra, putrajaya,,sbb bkak pose kt masjid mizan(masjid besi)..saje nk test putrajaya..mlm ni pon kt kk12 gak..tgk la, ad ms aku sambung..
wassalam..

purplish.pink said...

bila nak update lagi ? :(